fredag den 23. maj 2008
Overhund og Underhund
Når vi som mennesker mærker angst og frustration, udvikler vi forskellige manipulative teknikker, som umiddelbart synes at lette os. I virkeligeheden kan nogle af disse teknikker forstærke vores afhængighed af andre og fjerne os fra sund selvstøtte.
Hvis et menneske ikke kender til nogen effektiv måde at reducere den angst, frustration eller rastløshed, som dominerer øjeblikket, kan enhver handling, som giver umiddelbar lettelse af symptomerne, blive brugt af det menneske.
Mennesket vil forsøge at manipulere både sig sig selv og omgivelserne. Mennesket vil have fokus på visse aspekter af dets personlighed og ignorere eller undgå andre. Måske overidentificerer man sig med visse personlighedstræk og skaber derved en rigid, kompromisløs og fordømmende attitude overfor de andre sider i sig selv.
En udbredt måde at manipulere sig selv på og blokere for sund kontakt med omgivelserne, er spillet, Overhund/ Underhund
Overhunden repræsenterer de aspekter af personligheden, som kræver perfektion, præcision, “skal” og “burde”. Overhunden er altid irettesættende og bliver sjældent tilfreds. Overhunden repræsenterer ofte det “de andre tænker”. Overhunden er selvretfærdig, ubøjelig og har moralen på sin side.
Modsat Overhunden er der Underhunden, som manifisterer modstanden mod de udefrakommende krav. Underhunden er en sabotør. Den svarer aldrig direkte nej, men altid “Ja, men”. Underhunden kan være fræk, sølle, charmerende, undskyldende, forurettet m.m.
I kampen om magten, ser det ofte ud, som om at Overhunden bestemmer, men det er næsten altid Underhunden, som vinder kampen og får det på sin måde, fordi den undgår at "parere ordre.
Overhunden og Underhunden kan repræsentere forskellige dele af personligheden, eller rollerne kan spilles af to personer, for eksempel i et parforhold, på arbejdspladsen eller i familie-relationer.
Eftersom gestaltterapiens fremmeste mål er at integrere personlighedens forskellige dele, vil man som terapeut forsøge at skabe en dialog imellem Overhund og Underhund - ofte ved at placere dem i hver sin stol og udføre et traditionelt Hot-Seat arbejde. (se tidligere indlæg om Den Varme Stol)
For at spillet kan opløses eller minimeres, kræver det at begge parter bliver parate til at tage personligt ansvar for deres behov og følelser.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
11 kommentarer:
Jeg har aldrig tænkt på det på den måde, men nogle tinge bliver klarer for mig .eksempelvis hvorfor jeg er overvægtigt. Underhunden siger jo at det er dybt ufornuftig at spise flere kalorier end jeg forbrænder, men så sidder jeg der og så går overhunden ind og tager styringen - er det helt galt forstået?
Det er faktisk omvendt, Marianne: Overhunden fortæller, at du skal slanke dig, at det er usundt at være overvægtig, at du vil være mere attraktiv som slank. Men underhunden har sin egen agenda, og siger "Ja, ja, imorgen. jeg skal nok tage mig sammen (vær opmærksom på "nok" det indebærer en modstand")
Overhunden tilbyder jo ikke noget som reelt kan lindre den indre spænding, som du oplever, og underhunden véd, at maden hjælper - i det mindste midlertidig.
Det handler om stress-release: at du ikke har fundet en anden måde at håndtere din frustration og angst på end at at overspise.
Giver det mening?
Jeg synes, det giver meget mening, og det kan jo overføres på mange af de fornuftes vs behovsstyrede handlinger vi foretager os hver dag. For slet ikke at tale om, når vi påtager os rollerne i forhold til hinanden.
Lidt pudsigt kom jeg forresten til at tænke på Keith Johnston, der indenfor teatersport arbejder med statusforhold mennesker imellem. En af hans lidt sjovere pointer handler netop om det du beskriver med, at underhunden ofte og lidt overraskende vinder over overhunden. Som du beskriver det, er det jo ikke særlig positivt, men Johnston påpeger, at man bevidst kan påtage sig den lave status, og f.x. indrømme at, hvad man bliver anklaget for. På den måde kan man kvæle ethvert skænderi. Vi kender vel alle den der: Han får ret, jeg får fred! :o)
Men det er faktisk rigtig sjovt, at prøve at lægge mærke til statusforhold og også at lege lidt med dem. Man kan faktisk godt få nogle gode oplevelser af, hvordan ens forhold til et andet menneske eller måske en situation kan ændres blot man påtager sig en status, der er lidt anderledes i forhold til det, man plejer. Måske er det en måde at arbejde lidt på egen hånd med de vaner du beskriver.?
Vuf-vuf
Nina: hvor dejligt at høre fra dig igen :-)
Jeg kender godt de status-øvelser, man laver indenfor impro-teater. Du har helt ret: det er sjovt og lærerigt at lege med status og udforske, hvordan man ofte forestrække det ene fremfor det andet.
Vi manipulerer alle på den ene eller den anden måde. Spørgsmålet er om vi gør det med awereness (opmærksomhed), eller fordi vi er låst fast i et gammelt mønster.
Når vi begynder at eksperimentere med roller kommer der ofte et helt andet resulatat, end det der plejer.
Capac: Ja, man skal kende sine hunde på deres gøen.. eller hvordan det nu er :-)
Havde på fornemmelsen at du kendte til impro. Jeg har jo nok luret din interesse for teater. :o)
Flot hjemmeside du har forresten!
Nina: Tak for komplimenten! Ja, jeg var meget glad for især impro-teater, da jeg var yngre.
En af mine bedste veninder har iøvrigt gjort det til sin levevej at tage ud som Marilyn Monroe eller optrædende tjener i ZecretZervice
En anden veninde er dramturg ligesom dig, så jeg færdes jo i feltet :-)
okay.... det er så godt at lærer, men det er fordi jeg ser overhunden som den negative og underhunden som den undertrykte der skal frem.... (du ved sådan en socialistisk tankegang)..... men det giver mening :-)
Marianne: begge hunde er lige "slemme", bare på hver sin måde. Ingen af dem forstår at tage det personlige ansvar og tage hånd om deres egne behov. Det er et manipulationsspil, som kun kan vindes ved ikke at spille det!
Jeg ved præcis hvilken modet jeg er, eller var, når dét spil kørte! Og jeg ved præcis hvem der kan tricke rollen frem - og derfor arbejder jeg på det:-)
Jeg har også altid været meget interesseret i drama og har fx stiftet bekendtskab med Augusto Boal som netop er meget anerkendt indenfor arbejdet med forumteater. Jeg anbefaler.
Meget god artikel - og jeg hæfter mig ved at capac har været inde og logre;-D
Send en kommentar