torsdag den 4. december 2008

Overspisning

ENDELIG begynder pressen at interessere sig for andet end slankekure og "livstilsændring" i forbindelse med overvægt. Her til morgen er der et længere interview med den dygtige og indsigtsfulde psykolog Annette Ilfeldt, som er en af dem, som længe har forsøgt at få lidt fornuft ind i debatten.

Hun kommenterer på en netop offentliggjort undersøgelse af 260 tvillingepar, hvoraf en er normalvægtig og en er overvægtig. Undersøgelsen påviser, at den overvægtige tvilling har været mere eller mindre omsorgssvigtet fra barndommen af. Når man er omsorgssvigtet danner hjernen ikke nok dopamin og man er risiko for at udvikle misbrugeradfærd, hvad enten det er alkolhol, stoffer eller mad, der er tale om.

Overvægtige mennesker bruger mad til at regulere sine følelser med. Det er et fåtal, som er overvægtige, alene på grund af at de ikke ved, hvordan de skal spise. Overvægtige kan sagtens gå ned i vægt, når de følger et planlagt kost og motionsprogram, men så længe de ikke arbejder med de bagvedliggende årsager og udvikler deres selvstøtte, tager de uværerligt på igen, når programmet er slut.

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Ingen kritik.

Men hvad er løsningen?

Alle har problemer store eller små. Mange kan barndommen, opvæksten og opdragelsen (=forældre) lægges til grund for.

Ens adfærdsmønster er summen af ens barndom, opvækst, forældre og ikke mindst, de muligheder som man har haft eller får gennem livet.

Du skriver en problemstilling op. Men lader ingen løsning følge med.

Jeg ved, lige som de fleste, at overvægtige personer, ikke bare spiser af "lyst eller tvang" men selvfølgelig også er styret af deres opvækst gennemlivet og deraf et indlært reaktionsmønster.

Løsningen er ikke lige om hjørnet.

Heidi sagde ...

Hej Anonym
Nej, ingen løsninger. Indlægget sksl ses som et led i en længere række.

Marianne sagde ...

Jeg er også enig i at overvægt er et misbrug, som er udsprunget af et eller andet og så kan man gå nok så meget på slankekur, men arbejdes der ikke med problemet så vil overvægten komme tilbage.
Derfor fatter jeg heller ikke fedme operationerne (som jeg har en veninde der har gennemgået). Hvordan kan man tro at hvis man skær et stykke af tarmen af så fjerner man den overvægtiges problem.
Jo det gør man nu og her - men på sigt bliver den overvægtige tyk igen, hvis ikke der arbejdes med årsagen til fedmen.
Og derfor er jeg sur - man bruger penge på at disse mennesker skal opereres i narkose mv.... når årsagen er noget helt andet.
Jeg mener man lægger jo heller ikke en dybt undervægtig på operationsbordet og tilfører vedkommen et lag fedt - for at opnå en normal vægt....

Anonym sagde ...

Du er enormt dømmende når du siger:

1: "Overvægtige mennesker bruger mad til at regulere sine følelser med."

= NEJ! Snak for dig selv og bland os andre udenom. Du kan ikke snakke om "overvægtige" mennesker på denne måde. Det er nedladende, fordomsfuldt, kropshadende, psykologi 101.

2: "Det er et fåtal, som er overvægtige, alene fordi de ikke ved, hvordan de skal spise."

= Så alle "overvægtige" spiser forkert? Hvad er forkert? Hvad giver dig ret til at bestemme, hvad der er rigtigt og forkert for mig?

3. "Overvægtige kan sagtens gå ned i vægt".

= For det første er du enormt dømmende over for dem der prøver at tabe sig uden held, igen og igen. And guess what? Det er mindre end 3% af folk på slankekur der holder den i længden. Så nej, de overvægtige der vil gå ned i vægt, kan IKKE "sagtens".

For det andet overser du fuldstændig det menneske, der har det fint med at veje det, som folk som dig ikke godkender som rigtigt, som normen, som reglen.

Du glemmer, at såkaldt overvægtige mennesker er lige så meget menneske som dig.

Du putter os i en kasse, der er mærket "OFFER" med stor, fed skrift. Du snakker til en hel befolkningsgruppe, som var vi små børn der skulle reddes fra mad - den store stygge ulv.

Jeg er ikke et offer.

Anonym sagde ...

Tja... jeg har gjort det hele mit liv, så længe jeg kan huske.... så ja, det er sådan for mig.. maden var .. og er dope..